Храна која помаже кад сте болесни

Храна која помаже кад сте болесни

Махуне пасуља и матичњак за јако срце

      Служећи већ много година у једном од наших најпосећенијих манастира, монахиња Атанасија Рашић имала је прилике да се сретне са великим бројем верника из разних крајева Србије, да разговара са њима, да се обавести о свему што их тишти, да би им после, уз благослов игумана Симеона, притицала у помоћ својим текстовима и саветима. То њено богато искуство – са манастирског имања, из многих књига и из духовног живота у манастиру – уградила је у књигу Здравље из Божије баште које обилује бројним биљним лековитим рецептима. Многе од њих и сама је пробала.

Које намирнице су се показале као посебно значајне за побољшање здравствених тегоба?

- Млада пшеница благотворни је напитак који јача кости и зглобове, помаже код стомачних тегоба, поспешује циркулацију и варење и снижава ниво шећера и масноћа у крви.

Пасуљ је исто тако одличан у борби против холестерола. Сто грама куваног пасуља на дан одлична је храна и за дијабетичаре. Сушене љуске од пасуља садрже инсулин који је њима неопходан. У недозрелим махунама има инозитола, због чега махуне јачају срце и регулишу промет калцијума.

За добар рад желуца препоручујете кајсију?

- Кајсија расхлађује желудац, утољава жеђ и прочишћава. Најбоље је наквасити сушену кајсију и појести. Смола из дрвета кајсије лечи лишај. Има диуретичко деловање (помаже код снижавања крвног притиска), а корисна је и за јачање имунитета.

Која још биљка може да допринесе јачању имунитета?

- Црни дуд помаже код отока грла и болова у устима. Његово лишће лечи ангину. Сок од црног дуда помаже код малигних тумора и исушује их, а исто тако јача организам и помаже код дизентерије. Ако се једе у већим количинама ствара слуз у организму, а кажу да је штетан за плућа. Његово штетно деловање отклања нар.

Које биљке препоручујете за јачање кардиоваскуларног система?

- Од чајева, то су, пре свих, махуне пасуља: кувамо их два до три сата и пијемо на гутљаје. Препоручује се и матичњак (који спречава срчани грч), рузмарин, лист црне рибизле, глог (бобицама додамо и матичњак и засладимо их медом), храстова кора, кора од јабуке, лековити разгон, иђирот, лековити милодух, мајоран, пелен, вирак, русомача, раставић, петровац (три пута на дан по једну шољицу чаја), велики подбел, хајдучка трава, јагорчевина (смирује срце и лечи срчани мишић), рута.

У случају јачег напада (лупања) срца, добро је попити чашу зашећерене воде с мало лимуновог сока, а груди поквасити хладном водом.

Многи хвале ефекте магнези- хлорида на јачање крвних судова?

Да, показао се као врло значајан. У стаклену посуду са једним литром прокуване воде треба тавити 33 грама магнезијум - хлорида (купити у апотекама). Добро затворити и протрести флашу. Нема потребе да се чува у фрижидеру. Зависно од узраста користимо дозе:

од 10 до 50 година: пола мале кафене шољице,

од 51 до 70 година: једну кафену шољицу ујутру,

а од 71 и даље: једну кафену шољицу ујутру и једну увече.

Људи који живе у граду и хране се сиромашно, једу рафинисано уље, треба да узимају мало више магнезијума. За људе који живе на селу, доза може бити мања. Сигурно је да особа која узима магнезијум неће решити све своје проблеме, али ће болест бити у лакшем облику, а виталност обновљена.

ЗАШТО ЈЕ ПОСТ ДОБАР ЗА ЗДРАВЉЕ

Сви мање ревносни верници треба да разумеју пре свега да се постом човек чисти и обнавља. Како се чисти од греха и злих дела пазећи на своје мисли и поступке, он се при том уздржава и од мрсне хране, користи само прописан начин исхране, према правилима како је Црква утврдила. То је све углавном биљна храна која растерећује поједине органе и цео наш систем за варење. Крвни судови се опорављају, јер у том периоду не једемо масну храну. Наши стари су овако говорили: ако имате шпорет на чврсто гориво и ложите га само са јаким угљем, мораћете често да купујете нов, јер ће да прогори. Али ако приликом ложења комбинујете угаљ и дрва, шпорет ће дуго да траје и неће да прогори. Тако и човек који пости све прописане постове има боље здравље и дуже живи од онога који то не чини.

Пост се мора спроводити према правилима. Постепено се улази у најстрожи пост, а то је потпуно гладовање. Гладовање се код многих болести препоручује као терапија.

Колико дуго треба гладовати?

- Ако никада нисте гладовали, најбоље би било да почнете једнодневим гладовањем током недељу дана. Касније можете да пређете на дуже гладовање (од 4 до 7 дана), на свака три до четири месеца. Гладовање ће имати ефекта само ако пре и после њега водите здрав начин живота.

М.Р.

Из часописа „Магично биље“ бр. 88 приредила редакција сајта „Светиње Браничева“

 

Текст преузет са сајта http://www.svetinjebraniceva.rs